Pep Forum 2018 – Prins Daniel

Pep Forum 2018 – Prins Daniel


Du har suttit hela dagen, man blir ju liksom nyfiken; vad är din spontana känsla när du suttit här de här timmarna? Jag tycker det är otroligt härligt, vi har fått tagit del av
riktiga eldsjälar som får saker och ting att hända. Vi har hört företag, kommuner och andra som satsar.
Det är otroligt inspirerande! Det är klart, vi har också tagit del av forskning som
visar hur illa ställt det är på vissa håll. Grunden för oss, när min hustru och jag drog igång
det här, så var det ju den ojämlika hälsan. Den var som ett rött skynke för oss och någonting vi
kände att “det här måste vi göra någonting åt”. Då kan man ju bli lite deppig och jag tycker Görans rapportering
kring SCAPIS-studien säger väldigt mycket om hur illa ställt det är. Men å andra sidan efter en sådan här dag, alla dessa initiativ,
alla bra saker som många av er är engagerade i så känner jag iallafall hopp. När blir du liksom glad under den här
dagen, när känner du just hoppet? Jag garvar väldigt mycket åt dig måste jag säga! [skratt] Det var gulligt. Det var det jag ville höra! När blir du som mest hoppfull? För jag visste ju inte heller vilken resa jag skulle
få vara med om under den här dagen. Men det har ju verkligen varit så, jag tycker det
var det som var väldigt fint. Man var ju tvungen att få reda på katastrofen för att sen
kunna ta in det där andra som folk verkligen gör. När blir du sådär varm och tänker att “fasen, vi är ju på rätt väg. Det här kommer att gå bra!”? Det är som många har sagt här, vi är ju beroende av eldsjälen,
företaget, kommunen eller politiker. Att vi tillsammans gör den här förändringen. Jag kanske kan få komma in lite på normförskjutningar. Jag tänker i Ängelholm, Maja och Albert, som har
lite institutialiserat det här. Det kommer som en bra idé, en eldsjäl som vill göra någonting
väldigt viktigt och bra. Sen får man med sig kommunen, man får med sig företagen och så gör man någonting som
förhoppningsvis och troligtvis är väldigt långsiktigt och hållbart. Då kan jag känna att “fasiken det här är inte bara ett engagemang utan
det här har verkligen lett någonstans”. Och så plötsligt känner man en lätthet, det går ju verkligen! Det är det som är så inspirerande. Absolut! Och inspirera andra kommuner och de som
bestämmer, som någon sa här, att göra skillnad. Ja exakt, precis! Gerda pratade ju just om det där om att om man får drömma litegrann, om man ser ett år eller kanske ännu längre fram, har du
då någonting som du verkligen går och hoppas på? Som nästan är som en dröm och att det bara
ska kunna gå så snabbt som det bara kan? Jag tror att det krävs en normförskjutning. När man ser tillbaka på när jag var barn, och du var väl lite större då? [skratt] Då låg man ju i baksätet på bilen och det var helt normalt. I vissa andra bilar, inte i vår bil som tur var, då kunde man ju
sitta och röka och det kunde vara en nyfödd bebis i bilen. Och på flygplanen så satt ickerökare här och sedan
bakom ett skynke så satt någon och rökte. Idag skulle man tänka “vilka jäkla idioter, vad fan håller de på med?”. Oj, där svor jag! Två kronor Victoria i burken. [skratt och applåder] Har ni två kronor? Jamen det var ju två svordomar på väldigt kort tid. Ja då har ni ju råd att åka på semester i år också! [skratt] Ja vi försöker hålla oss inom Sverige. Men du har ju rätt i det där, det är ju sådant
man inte ens tror har hänt. Jag tänkte fortsätta prata om ytterligare exempel på det. Du hade ju till exempel inte cykelhjälm. Nä just det, nä det hade jag inte. Det har vi idag! Ja, absolut.
[skratt] Jag såg framför mig hur det skulle se ut när vi drog ut
och cyklade i cykelhjälm du och jag och så fick jag en bild sådär. Nämen precis, du menar att det har förändrats. Vi har ju skojat ihop förut, du och jag. Eller ja, du om mig. [skratt] Fast jag kände att vi gjorde det ihop! [applåder och skratt] David framställde ju mig som väldigt energisk. Det var ju innan vi hade gift oss och nu vet vi att du
är ju mycket mer hype än vad jag är. Jag är ju lugn! Ja du är ju jättelugn! Nu har jag ju träffat dig och detta visste jag ju inte innan. Nä exakt, man kan ju inte härma mig om man inte känner mig. Ja men jag tycker att skapa normförskjutningar, jag kan tänka mig att om 10-15 år så kommer vi se tillbaka på den
här perioden som har varit och vi kommer att skaka på huvudet precis som vi gör åt rökning och bilar utan säkerhetsbälte osv. Då kommer vi titta på liksom “lät vi våra små barn med
ej fullt utvecklade hjärnor sitta framför skärmen” och “vadå, satt vi i skolan och försökte lära oss
matte medan som vi satt stilla i två timmar”. Det där tror jag att vi kommer se tillbaka på
som en tid då vi inte var så insiktsfulla. Vi är ju så himla många här så jag kan tänka mig
att om vi börjar sprida de här budskapen, först genom att få människor att förstå, sprida
kunskap och vara en röst för frågan. Sen måste vi få folk att känna också; att det här är
viktigt och även de som kanske inte är här, de som kanske inte är i skolan och kanske inte
de som eldsjälarnas projekt når. De har sista procenten, de som har det absolut
svårast socialt och ekonomiskt, att vi kan nå dem och få dem att känna att “ja, det här gäller ju faktiskt mig och det här kan jag ta till mig. Det
gäller mina barn och det är inte omöjligt. Att all rörelse räknas”. Det tycker jag är otroligt centralt. Du ska få hänga upp din konkreta idé också, men jag
kan ju hänga upp den eller så kan David göra det. Det blir väl någon kommentar om stilen kan jag tänka mig. “Du börjar så stort där men varför det är så litet på slutet?”. Nämen jag är ju din kompis, känn inte så! [skratt] Varför försvara sig innan något har hänt? Läs vad som står. Så här, tre g:n i lägg.. [skratt] Lägg till goda vanor, det är lättare att lägga till
goda vanor än att bryta de dåliga. Exempelvis, drick dig otörstig på vatten. Då är man ju
inte sugen på läsk om man är otörstig. Konkret. Den där hänger jag upp! Konkret som man kan göra varje dag! [applåder] Jag skulle också vilja passa på att tacka er! Jag skulle vilja tacka KI och rektorn här, jag skulle vilja
tacka de som hjälpt oss att organisera det här, alla talare och teamet, Generation Pep teamet
som gör ett fantastiskt arbete. Ja alla ni, risken är ju att när man börjar rabbla
sådär att man glömmer någon. Ursäkta mig för det! Alla ni som har kommit hit idag för att dela med
er av era erfarenheter och lyssna. Det är otroligt kul och det känns ju att det är folk från
hela Sverige som är här, vilket är väldigt viktigt. Nu samlas vi här i Stockholm men det är
härligt och kul att ni tar er hit. Stort tack till alla inblandade!

One thought on “Pep Forum 2018 – Prins Daniel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *